mobilkameran

Vanligtvis brukar inte denna blogg ta upp mina vardagliga händelser men här kommer något ändå, något som jag länge suttit och tänkt på som har gjort mig förbannad.

I lördags besökte undertecknad en salong. Medan undertecknad genomgick en behandling springer ett par utländska killar in i salongen lätt panikslagna och skriker: ring polisen!
Den ene utav dem höll fast i dörren med ett krampaktigt grepp.
Många av oss därinne undrade nog vad de sysslade med egentligen. Sen ser vi genom fönstret hur ett gäng svenska killar kommer springande från höger sida och pekar på salongen, alla drar sen upp gröna halsdukar över ansiktet så bara ögonen syns. Från vänster kommer sen ytterligare ett gäng och ansluter till det första. Nu är de över 10 stycken mot 3.
Det kvittar om de hade bråkat med varandra tidigare, det finns inget som berättigar att man går ut mer än 3 ggr så många och jagar de andra på flykt in i en butik.

De ställer sig och börjar banka på fönstren och gör hotfulla gester mot invandrarkillarna. Alla inne på salongen börjar bli riktigt rädda också. Två damer tar upp sina mobiltelefoner och slår 112. En av killarna i det svenska gänget drar upp en mobil (men inte för att ringa polisen), han trycker upp den i fönsterrutan till dörren och fotograferar killen som står och håller emot på andra sidan. För att komma ihåg hur han ser ut. Så att han ska kunna ge honom en omgång om han möter honom på stan vid något annat tillfälle.

Var det såhär mobiltillverkarna tänkte när de började tillverka mobiltelefoner med inbyggda kameror? tekniken kan användas till fruktansvärt felaktiga saker.
Den här killen kommer antagligen aldrig att kunna gå säker på gatorna igen. För bilden kommer att skickas runt till hela rasistgänget med vänner. Det är inte bara killen som tog bilden som har tillgång till den. Även om polisen fångar den killen är det redan för sent. Bilden kommer att ha spridits och det finns inget sätt att stoppa det.

Vi har all den här avancerade tekniken, och vad använder vi den till? att ta foton på våra arslen och skicka runt till polarna när vi är lite lgom överförfriskade, eller så använder vi bilder för utpressning och skrämseltaktk. Ibland tror jag att det hade varit bättre om vi inte hade haft tillgång till allt det här.

Kommentarer
Postat av: Annie

Tekniken kan ju även användas till det omvända. T ex genom att en brottsling fotograferas och på så sätt lättare kan gripas. Finns för- och nackdelar med allt!

2007-02-28 @ 17:03:29
Postat av: Lena

Är du säker på att han skulle ha bilden till det och inte till bevismaterial?

2007-03-02 @ 22:37:18
Postat av: OttO

bevismaterial? det var ju han som försökte slå ner dom! är du kokko eller? det var ren och skär skrämseltaktik

Postat av: Anonym

aha´, skummade bara igenom första gången och trodde att det var invandraren som drog upp mobilen.

2007-03-09 @ 18:20:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback