valborg

Tydligen är det någon sorts hedniskt firande från början... kommer ifrån kelternas religion..
men namnet är taget från den heliga valborg som var nån sorts prinsessa som fördes till tyskland för att hjälpa de kristna tyskarna..

senare började man använda hennes namn när kampen mot häxeri och svartkonst togs upp... det är antagligen därför man bränner bål och liknande på valborg..

vad är valborg idag? jo en ursäkt för at få supa sig redlös och få vårkänslor mitt i veckan... det roliga är att själva valborgsfirande sker på valborgsmässoafton och inte på dagen för valborg som egentligen infaller första maj... första maj är alla lugna, snälla och bakfulla och går i demonstrationståg istället..

var majblommorna kommer in i det hela är mycket oklart... hur kan man gå från keltisk gammal sed, till kristen religiös sed mot häxor, till fyllefest och sen till sist till att sälja pappersblommor för barnens välbefinnande?

vi människor kan hitta på det mesta och få det att verka befogat och motiverat... så länge som det passar våra syften spelar det väl ingen roll om vi ändrar på 100-år gamla traditioner.... eller?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback