fördomar

ni vet hur man ibland kan förutsätta att folk är på ett visst sätt utan att känna dem eller ens ha pratat med dem?
tex när man står i kassan och en kvinna från asien kommer fram med alla sina barn, man pratar extra långsamt för att hon ska förstå... för av någon konstig anledning har man redan bestämt i sitt huvud att hon är en sån där som någon sorglig man hämtat hem från thailand.... varför gör man så?
hon skulle lika gärna kunna vara en högutbildad läkare född i Sverige

eller att en blondin automatiskt är korkad bara för att hon är söt och verkar bry sig om sitt utseende.. det måste ju finnas minst lika många dumma brunetter som blondiner? intelligens kan väl inte ha något med hårfärg att göra?..

det är ganska läskigt och fruktansvärt hur mycket vi förutsätter utan att egentligen vara medvetna om det. som att tjejer automatiskt måste gilla söta saker (inte nödvändigtvis mat o godis utan nallar och filmer och bebisar)... det finns ju kvinnor som inte har modersinstinkter för fem öre, medan det finns killar som smälter när de ser ett litet barn.

samma sak med alla de där hårda rockkillarna som ser så farliga ut... oftast är det de snälla killarna, de där som man faktiskt inte behöver vara rädd för.. riktiga mjukisar.. för trots att musiken låter hård är texterna djupa, man kan inte vara hård som en sten om man gillar sån musik...

varför fungerar hjärnan sådär? den är lite för effektiv när det gäller associationer och dra slutsatser av erfarenhet ibland... vid vissa tillf'ällen hade det nog varit nyttigt för oss att vara lite mer trögtänkta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback