det var då och nu är nu

när man var liten och gick på lekis/dagis och det var maskeraddags då fanns det en sak man alltid kunde vara säker på: 90% av flickorna dök upp utklädda till prinsessor, och majoriteten av dessa hade rosa klänningar. varför var man så fascinerad av prinsessor när man var liten? det är ju inte speciellt många som skulle välja den utstyrseln för en maskerad i vuxen ålder. och varför denna ständiga fixering vid rosa?

enligt wikipedia kan man läsa att det har föreslagits att kvinnor föredrar rosa på grund av en förkärlek till rödaktiga saker som mogna frukter och friska ansikten, denna studie har dock kritiserats eftersom man anser att den bygger på dålig vetenskap. det lustiga är att fram till 1940-talet ansågs rosa var en lämplig färg för pojkar eftersom färgen relaterade till rött som ansågs vara maskulint och flickor blev tilldelade blått för att det symboliserade känslighet och prydlighet.
så rent teoretiskt sett borde egentligen alla prinsesswannabes ha på sig blått och inte rosa.

kanske lila vore en gyllene medelväg? det är ju trots allt en blandning mellan rött och blått och dessutom den kungliga färgen. i vilket fall vore det mindre könsstereotypt och aningen mer neutralt, så man inte behöver känna att man tvingar på barnen en könstilldelad färg utan att de får välja själva vilken färg de vill identifiera sig med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback